onsdag 30. april 2014

Til minne om vår kjære Nora


På mandagskvelden måtte vi la vår gamle, gode Nora få slippe, en grusom dag for alle oss her hjemme. Hun har lenge hatt flere kuler og den 13 år gamle damen vår hadde fått forskjellige slitasjer på kroppen med årene. På mandag da jeg skulle løfte henne inn i bilen kjente jeg at den ene kulen hennes hadde blitt veldig stor og stein hard, og det har skjedd i løpet av helgen. Hun pustet tyngre og peste hele tiden, så da var det bare å gjøre seg sterk å ringe veterinæren vår. Hun mente også det var riktig avgjørelse å la henne få slippe nå.

Vi har opplevd så mye sammen med Nora, på 13 år rekker en å få mange minner sammen. Hun var min andre egne hund, eller John og mins andre hund. Selv om hun sto i mitt navn på papiret, så var hun så absolutt John sin hund også. Ei ordentlig pappajente ble hun med årene.

Familiebilde 5. april 2001
5.april -01 hentet vi vår lille Nora på kennel Kramer i Sandnes, verdens nydeligste lille skapning etter de flotteste foreldrene jeg kunne tenke meg. Westien Idun, som var vår første hund ble storesøster med litt blandede følelser, men stort sett var de gode venner og hadde mye glede av hverandre. 

Nora 1 år gammel

Nora på utstilling i Nesbyen sommeren 2003
Foto: Ruth Sheila Rolstad
Nora, Gina og meg på utstilling i Rakkestad sommeren 2003

På selveste sankthansaften i 2004 fikk Nora sitt første og eneste valpekull. 1 tispe og 3 hanner fikk hun, de ble kennel Smallville's første kull og fikk derfor alle navn med "ONE" i. En herlig liten gjeng, alle 4 lever fortsatt og nærmer seg nå 10 år.

Nora med sine 4 valper 23.06.2004
Foto: Guro Sørhagen
Nora har egentlig hatt to hjem, her hos oss og hos farmor og farfar. Om vi har vært borte en kveld eller ei uke, så har Nora alltid fått komme til farmor og farfar. Hun har kost seg så hos dem, og med årene syns hun det var ekstra deilig virket det som. En gammel dame kan trenge noen pauser fra x-antall unger og bikkjer som flyr ut og inn av huset her.

Hun har vært spesiell på så mange måter. I løpet av sitt liv skiftet hun også farge, den hvetefargede Cairnen vi hadde de første årene, ble etterhvert mørk. Det er helt rart å se tilbake på bildene fra hun var ung og hvetefarget. Pappa'n hennes skiftet også farge i løpet av hans 14 år lange liv.

Nora i sjeselongen sin - april 2013
Nora har vært hos oss hele tiden Gina og Jørgen har levd, noe som gjør det ekstra spesielt og vondt for ungene. "Hun har jo alltid vært her, jeg vet ikke hvordan det er å leve uten Nora" sa Gina i går. "Hun er den aller beste hunden som finnes, jeg elsker henne" sa Jørgen. Det er tøft å se ungene være så lei seg og ha det så vondt. Men jeg syns det er viktig at dem får ta del av hundene våre sin siste reise og se hva som skjer, hvis de ønsker det og det gjorde begge to. De fikk være med til veterinæren, og det går an da en har en så forståelsesfull og behagelig veterinær som vi har. Mamma var også med oss til veterinæren, som sjåfør og støtte for både små og store.

Ikke lett å ta farvel med en hund,
som har vært der for deg hele livet ditt <3 
Jørgen kom gråtende hjem fra skolen i dag,
på vei hjem hadde han plukket blomster til Noras grav.

lørdag 26. april 2014

Havrekjeks med sjokolade og appelsin


En dag rett før påske fant jeg en oppskrift på Trines matblogg, som jeg fikk så lyst til å prøve. Havrekjeks med sjokolade og appelsin, det hørtes ut som en god blanding. Handleliste ble skrevet, det som trengtes til kjeksene ble kjøpt inn sammen med resten av påskehandelen og på påskeaften fikk jeg endelig rota meg til å bake dem.

Alt funnet frem og klart for å sette igang... 
Til 20-22 havrekjeks trenger du omtrent:
  • 125 g mykt smør
  • 100 g demerarasukker
  • 1 egg
  • ca 150 g hvetemel
  • 50 g havregryn
  • 1/2 ts salt
  • 100 g mørk sjokolade (gjerne med 70% kakaoinnhold) grovt hakket.
  • skall fra 1 appelsin, helst økologisk. 

Vask appelsinen godt og tørk med litt kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det oransje) med et zesterjern eller lignende, og legg til side. 

Ha smør og sukker i bakebollen og pisk det luftig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin hvis du har. Tilsett egget og rør det godt sammen.

Bland hvetemel, havregryn, bakepulver og salt godt sammen, og vend det forsiktig inn i røren ved hjelp av en slikkepott eller lignende. Tilsett den hakkede sjokoladen og appelsinskallet, og vend det inn i deigen. Deigen skal være litt klissete.

En deilig blanding med sjokolade og appelsin.
Finn frem litt plastfolie eller lignende og fordel deigen oppå. Form en pølse som er ca 5 cm i diameter og ca 20 cm lang, og rull plasten rundt. Legg rullen i fryseren i minst 30 minutter.
Deigrullen akkurat tatt ut av fryseren, og klar for å skjæres i skiver.
Forvarm stekeovnen til ca 180 grader (over- og undervarme). Fjern plastfolien og skjær opp pølsen i ca 1 cm tykke skiver. Fordel skivene på to bakepapirkledde stekebrett, ca 10-12 på hvert brett. Kjeksene stekes midt i ovnen til de er gylne, etter 11-12 minutter. La kjeksene ligge i ca 5 minutter på stekeplaten før du løfter dem over på en rist for avkjøling. 

20 stk. kjekser klare til steking.
Mens kjeksene var i ovnen, spiste jeg opp den
stakkars appelsinen som mista skallet sitt til kjeksene ;) 
Ferdig stekte kjeks ligger til avkjøling.
Lilly har veldig lyst til å smake.
Jeg syns det ble litt mye sjokoladebiter, eller om det var at sjokoladebitene ble litt store. Så jeg skal prøve igjen med litt mindre mengde sjokolade, og hakke dem i litt mindre biter enn jeg gjorde. For det ble litt vanskelig å skjære opp deigen i skiver også pga. disse store sjokoladebitene. Kanskje skal jeg prøve med melkesjokolade isteden for mørk kokesjokolade... Mange muligheter, men jeg kommer i hvert fall til å bake dem flere ganger.

Kunne hakket sjokoladen i mindre biter. 

onsdag 23. april 2014

Verdens beste farfar og oldefar fyller 90 år i dag


Verdens beste og snilleste farfar og oldefar fyller i dag 90 år. Vi er så heldig å ha han i nabohuset, og han har alltid en klem på lur til oss eller en godbit til bikkjene. Er noe blitt ødelagt eller vi har slått oss, så går vi til han og han fikser det meste - om vi må plastres eller en ting må limes. Men han er en luring, så en kan aldri føle seg for trygg. Plutselig ligger det en stein i skoen din eller så har han funnet på noe annet tull. Vi er veldig glad i deg og takknemlig for alt du gjør for oss.

Oldefar og ungene spiller ofte Cricket.

Tullekopper med Jørgen sine nye Boksershortser som lue ;)
Et godt fang å krype opp i, og alltid en god klem å få. 
En ung frøken Tandberg på fanget til farfar, pappa i bakgrunn.
Nora får en Frolic og kos.
Nora er alltid fornøyd når hun får være hos farmor og farfar.

Påskeferien 2014

Så er Påskeferien 2014 over - ungene startet opp på skolen igjen i dag og gubben var tilbake på jobb i går. Vi har hatt både aktive og late dager denne påsken. Fine turer med hundene, tatt masse bilder og gledet oss over det fine været og Påskesola :)

Jørgen hadde lagd dette fine Påskekortet til meg på skolen.
Påskepynten ble funnet frem, alltid koselig å finne frem den boksen. Noen av tingene husker man hvordan kom i hus og minnene strømmer på, mens andre ting har en nesten glemt at ligger oppi der. Syns det var veldig koselig å få satt påskeservice mitt opp i tallerkenhylla på kjøkkenet. Det er første gangen jeg har hatt det der, men det blir nok ikke siste gangen ;) 


Denne Gla'gjengen har 10 års jubileum,
Gina fikk denne av mamma etter hun hadde vært på helsestasjon og fått vaksine i 2004.

Ungene hadde påskeverksted med litt hobbysaker vi kjøpte på Sverige turen vår uka før påske. Noe dem kosa seg veldig med, det ble en fin liten Påskeegg familie.

Konsentrerte unger

Snuppa har lagd en liten Påskeegg-Prinsesse
Lillemann ble visst litt rar
etter han lagde en grønn påskeegg-mann med hatt ;)

Little Easter Family 
På mandagen skulle John en kjapp tur på Kiwi etter ferske rundstykker til lunsj og der hadde han truffet på damene fra Råholt, så da fikk vi koselig lunsjbesøk. Bodil, Linnea og Linus fikk seg en god tur på Høgda, og de løp og løp. Lilly kunne ikke få bli med pga. løpetiden og Mona fant ut at Zico skulle vente i bilen denne gangen, så "ungdommen" skulle få rase for seg selv. Noe de syns var kjempestas. Ikke lett å få fotografert den gjengen, men noen bilder fikk vi knipsa av goingane våre. 

Ungdommene vår ;)

Linus til venstre, Linnea til høyre, Bodil sitter.

Full fart
"Mer kos, mer kos" sier Lilly.
Lilly har vært på slutten av løpetiden og er jo nylig parret, så hun har ikke kunnet løpe løs på tur. Det har blitt en litt roligere påske på henne enn de andre, for jeg syns ikke det er nødvendig å dra med seg ei som lukter så godt rundt omkring. Men hun har passet på at hun har fått masse kos og deltatt aktivt i alle aktiviteter her hjemme. 
"Nå skal vi bli brune Gina" 
"Må følge med på påsketrafikken også" sier Lilly


Noen dager med migrene skulle det bli også denne påsken, ekstra kjedelig var det å bli liggende på skjærtorsdag da mitt kjære søskenbarn Kjersti fylte 25 år og vi skulle feire henne. Resten av familien dro, men jeg ble nå liggende her. 

Verdens beste Kjersti
Bikkjene og jeg var igjen her hjemme mens Gubben tok med seg ungene og nabogutten på hytta fra langfredag til påskeaften. På dagen påskeaften følte jeg meg litt bedre igjen, og fikk lyst til å bake Havrekjeks med sjokolade og appelsin, en oppskrift jeg fant på Trines matblogg. Lilly passet på at alt gikk riktig for seg og jammen rakk Gina hjem fra hytta i tide, så hun fikk smakt litt på deigen. 

Lilly var med å bakte havrekjeks med sjokolade og appelsin.
På ettermiddagen påskeaften tok John og jeg med oss Bodil og Linnea på høgda for å trene litt apportering. Veldig moro for både to-og firbente. Etter en fin treningsøkt, så gikk vi en runde i skogen. Skal si "Søstrene Sisters" kosa seg og ble veldig slitne.

John og Linnea med hver sin dummy ;))


Bodil fikk også prøve seg litt med dummy, flinke jenter.
Bodil koser seg i skogen på påskeaften.
Søstrene Sisters tar en liten pause.

Full guffe igjen på jordet på vei hjem.
1.påskedag ble det også en god tur på Bodil og Linnea, denne gangen var det John og Gina som tok med seg søstrene og gikk en lang tur oppi skogen her. 3 timer var dem borte, og jammen hadde både Bodil og Linnea tatt årets første bad. 

Årets første bad i Brennåstjern.
Slitne jenter, koser seg med en is etter dagens langtur.
En sølete og sliten Bodil har lyst på mer is.
På kvelden 1.påskedag fikk vi overraskende besøk, plutselig sto familien Ildahl på døra her. De var på vei hjem til Råholt, men tok en liten stopp hos oss på vei hjem fra hytta. Alltid like koselig da den gjengen dukker opp, og da fikk jeg testet havrekjeksene jeg bakte også. Linus boffen dems fylte 2 år denne dagen, så da ble det bursdagsparty på Høgda for hundene. Denne gangen ble også gamlefar Zico med på tur og de kosa seg stort. Selv om Zico syns det lukta veldig godt av jentene her nå. Ungene rakk også å ha dansekonkurranse på loftstua. Mona og jeg fikk æren av å være dommere mens pappa'ene bare gliste av dansestjernene våres.


Så var det bare å rydde bort påskepynten igjen da,
og glede seg til neste gang vi skal plukke den fram igjen.